Home - Back - Next                                      Delphin

Een model van een 70er jaren jachtje, (Graupner?) een 7 jaar geleden in mijn bezit gekomen (overgenomen) voor een bedrag van FL 200.= ja U leest het goed dit was nog in GULDENS.

Het onderwaterschip was waterdicht gemaakt bij de schroefas en roer doorvoeringen met stabilit dus was in principe in orde echter de complete bovenbouw was verlijmd met de zogenaamde smeltlijm en hier begon dus de ellende, na het verwijderen (schuren) van de smeltlijm is de gehele bovenbouw uiteraard verworden tot een hoeveelheid houten plankjes in diverse vormen, deze plankjes zijn stuk voor stuk heel voorzichtig gladgeschuurd  en daarna met watervaste houtlijm opnieuw verlijmd zodat er een degelijke houten opbouw geplaatst kon worden op de nog niet verlijmde dekschaal exact in deze opstelling is er trouwens diverse malen gevaren met het model.

Even voor de duidelijkheid, varen op de rivier de merwede met een losse dekschaal.

Kan dit ongestraft?  JA, zonder problemen, het model ligt dusdanig hoog op het water dat je er zonder gekke dingen mee te doen rustig op een rivier mee kan gaan varen.

Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat het er niet echt fraai uitziet maar daarover later meer.                     

Als verslaafd te noemen modelbouwer wilde ik aan de spiegel toch wel een zwemplateau maken dus moest de romp ook wel degelijk onderhanden genomen worden eens te meer omdat na een aantal jaren de (zachtheid) uit een romp verdwijnd en deze zo hard word dat bij de minste of geringste aanvaring er een scheur ontstaat in de romp, dus wat te doen het geheel eerst in de polyesther mat zetten uiteraard na heel veel schuren en plamuren !

Na de romp glad te hebben gekregen ben ik direct maar door gegaan met de dekschaal omdat deze in mijn ogen toch ook wel een opfrisbeurt kon gebruiken dus deze ook geschuurd en geplamuurd (daar waar nodig) zwemtrap gemaakt, stekkerverbinding voor verlichting gemaakt in bovenbouw enz.enz.enz. het is allemaal niets nieuws voor de modelbouwers onder ons.

Het moment om de twee delen (romp en dekschaal) samen te voegen was dus aangebroken, dit had vanwege de vele rondingen van de romp en uiteraard ook de dekschaal nog al wat voeten in aarde en heeft dan ook in stukken en beetjes een week of drie geduurd.

Na dit alles is het complete model in de spuitplamuur gespoten en na een x of vier aflakken met een witte hoogglanslak kon ik er al aardig mijn haar in kammen, en kon ik beginnen met het leukste werk. Het detailleren van het model met railingwerk, verlichting, plaatsen van de mast, ankerlier, bolders, enz.enz.enz.

Het model is met al het bovenstaande dus al bijna gereed te noemen  maar nee vanwege de grote ramen in de opbouw is een interieur eigenlijk wel een vereiste dus daar wordt nu de laatste hand aan gelegd.

Tot zover, de diverse foto's volgen tzt en het vervolg komt eraan, eerst weer even bouwen !!